Hepimiz uçağa binmişizdir ya da binme hayalimiz vardır. Uçak sıradan bir ulaşım aracı değildir. Bununla birlikte çalışanları da sıradan olmamalıdır. Kabin memuru olarak adlandırılan meslek dalı aslında bildiğimiz hostesliktir. Sizin de bildiğiniz gibi hostesler uçakların olmazsa olmazlarıdır. Hostes genel olarak bayan kabin memurlarına verilen isimdir. Host ise erkek kabin memurlarının almış oldukları isimdir. Uçakların en önemli görevlilerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Görev olarak uçağın tertibinden, düzeninden, güvenliğinden, yolcu memnuniyetinden ve çok daha fazla sorumluluktan yükümlüdürler. Uçağın için temiz olmasını, arka sağ ve arka sol güvenlik önlemlerinin alınmasını, yolcuların uçağa yerleşmesini ve daha pek çok farklı şeyi karşılarlar. Peki hosteslerin çalışma saatleri hakkında bilginiz bulunuyor mu? Eğer bunu de öğrenmek istiyorsanız, yazımızın devamını okumanız doğru olacaktır.
Bkz: Madencilerin Çalışma Saatleri
İkram arabası, çatal, bıçak, yiyecek, içecek, kaşık, tabak, bardak gibi farklı malzemeleri kullanan, onların sorumluluğunu üzerine alan hostesler, kesinlikle son derece önemli kişilerdir. Uçak harekete geçmeden önce yapılan toplantılarda bulunur ve uçak içinde yönergeleri okur. Özellikle ilgilenilmesi gereken kişiler adına son derece önemli görevleri bulunur. Hastalara, çocuklara, yardıma muhtaçlara yardım etmekten büyük zevk duymalıdır. Bununla birlikte yolculara yiyecek ve içecek ikram etmektedirler. Ayrıca hava durumundan, tehlike halinde yolcuların yapması gerekenlerden bahseder. Bir nevi onları uçuş konusunda bilinçli hale getirir. Önemi tartışılmayacak kadar büyük olan hosteslerin farklı mesai saatleri olabilir. Eğer hosteslerin mesai saatleri hakkında bilgi edinmek için bu yazımızı okuyorsanız, yazımızın devamına bakmak merakınızı giderecektir.
Uçakların görevlilerinden biri olan hostesler ve hostlar, bazı gereklilikler barındırmaktadır. Öncelikli olarak hostes olabilmek için bayanlar için minimum 1.63, maksimum 1.80 boy gereklidir. Erkekler için ise 1.70 ve 1.85 arasındadır. Yaş sınırı bu meslekte oldukça önemlidir. En küçük 19, en büyük 29 yaş arasında geçerliliği bulunur. 30 yaşında bir hostes veya host görmek neredeyse mümkün değildir. Bazı istisnai durumlar kaideyi bozmaz. Çok yönlü düşünüp çok yönlü çalışabilen, kurallara uyan, insanlara yardım ve hizmet etmekten hoşlanan kişiler bu meslek dalını seçmelidir. Tabii bazı ağır şartlara da katlanabilmeleri gerekir. Aksi halde hostes veya host olmalarına imkan yoktur. Peki hosteslerin işe başlama saatleri nedir diye merak mı ediyorsunuz? Eğer bu konuda bilgi almak istiyorsanız, kesinlikle yazımızın son bölümüne bakmanız yeterli olacaktır. Bununla birlikte çalışma saatlerini öğrenmeden önce bilmeniz gerekenleri de iyice öğrenmelisiniz.
Bkz: İtfaiyecilerin Çalışma Saatleri
Hosteslerin çalışmaları farklı uçuşlara göre değişme göstermektedir. Tabii uçuş programından önce havaalanında bulunmak ve son kontrolleri de yapmak yine hosteslerin görevidir. Bu nedenle belli bir çalışma saati söylemek tamamen yanlış olacaktır. Ayrıca özel sektöre göre bu durum değişkenlik gösterebilir. THY yerine farklı özel havayollarında daha sıkı veya daha rahat bir çalışma ortamı bulunabilir. Bununla birlikte çalışma saatleri de yine uçuşa, kalınacak duruma, özel şartlara ve tabii ki de farklı durumlara göre değişir. Bu nedenle belli çalışma saatleri vardır demek doğru olmaz.
2 yorumlar