iban Numarası Nedir? Bankaların iban numarası ne işe yarar? Avrupa Birliği ülkeleri tarafınca kullanımı yaygınlaşmış olan iban kavramı “International Bank Account Number’ın baş harflerinden meydana gelmekte olan bir kısaltmadır. Dilimizce inceleyecek olursak; “Uluslararası Banka iban Numarası” olarak tercüme edebiliriz. Gerçekleştirilen para transferlerinin eksik veya yanlış girilerek ilgili olmayan hesaplara aktarımının önüne geçilebilmesi adına düzenlenmiş olan bir sistemdir.
iban Numarası Nedir? iban Numarası Ne İşe Yarar?
Gelişmesindeki temel etken ülkeler arasında sağlanan transfer işlemlerini çok daha hızlı ve kusursuz hale getirmektir. Düzenlenmiş olan bu sistem ile gönderimi gerçekleştirilen para transferlerinde karşılanmakta olan maliyet de oldukça aşağıya indirgenmiştir.
iban Numarası baz alınarak sağlanan transferlerde; gönderimin yanlış hesap üzerine aktarılmış olması beraberinde; ek olarak çıkan masrafları ve ödemelerde meydana gelen gecikmeleri de getirmekteydi. Bu doğrultuda iban doğru transfer hatlarını bularak; kullanıcıları gecikme ve çeşitli masraflardan korumaktadır.
iban Numarası Nedir? Nasıl Oluşturulmaktadır?
Evrensel bir transfer yöntemi olan iban; kodlandırılmış rakamları ile tüm dünya üzerinde mevcut olan hesap numaraları içerisinde sadece tek bir hesaba aittir ve yalnızca o hesabı temsil eder.
iban numarası maksimum 34 haneden oluşturabilinmektedir. İlk iki hane ülke kodunu temsil ederken, hemen ardındaki diğer iki hane ise kontrol rakamını meydana getirmektedir. iban numarasının kalan kısmını banka kodu ve iban Numarası meydana getirir. iban numarasının maksimal değeri 34 karakterdir. Fakat ülkeler bu sınırlamayı aşmayan ölçütlerde kendi iban kodlandırmalarını seçebilmektedirler. Örneğin ülkemizin iban hane sayısı 26’dır.
Enternasyonel iban Kullanımı
iban kullanımı; hızlı ve etkin işlevselliği sebebiyle Avrupa Birliği ülkelerinin dışında pek çok ülke tarafından da kabul görmüş ve kullanıma sunulmuştur.
1 Ocak 2010 tarihli karar ile; çoğunlukla yurtdışı transferlerde kullanılmakta olan iban; yurtiçi olarak gerçekleştirilen tüm para transferlerinde de kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.
Banka iban Numarası öğrenmek isteyen bireyler, kartın neresinde bu rakamların yazıldığını merak edebilir. Zira iban Numarası kaç haneli gibi soruların yanıtları banka müşterileri tarafından sorgulanmakta. Burada dikkat edeceğiniz noktalardan biri; iban Numarası bankadan bankaya göre değişken olmasıdır. İş bankası iban Numarası 8 haneli iken ziraat bankası 12 hane olabiliyor.
iban Numarası Kartın Neresinde Yazar?
Bu durum çoğu banka kartlarında ne yazık ki bulunmamaktadır. Nadir bir kaç banka, banka kartı üzerinde müşterilerin numarasını vermektedir. Ancak iban Numarası çoğu bankada verilmiyor. Bu durum müşteriler için oldukça olumsuz sonuçlanıyor zira ani bir bilgi talep edildiğinde o numaraların hafızada kalması sıkıntılı. Bu nedenle bankalar bu durumu bildikleri için yeni banka kartı talep edenlere bu önceliği verdiklerini belirtelim.
Bankaya yeni bir hesap başvurusunda bulunmak isteyen müşterilere, bankalar herkesin farklı bir numara altında hesaplara ayırmaktadır. Buna da iban Numarası deniliyor ve herkesin iban Numarası bir birinden farklı olmaktadır. Vadesiz, vadeli, yatırım hesapları gibi bir kişinin tüm hesap numaraları farklıdır.
Para gönderimi veya alımı durumunda bu iban Numarası vasıtası ile anlık transferler gerçekleşiyor. Ancak müşterilerin bazen bilmedikleri durumlar söz konusu olabilir. Bunlardan biri de kart üzerindeki 16 haneli rakamın iban Numarası diye düşünmeleridir.
iban Numarası Kaç Haneli?
Bankadan bankaya göre iban Numarası miktarı değişiyor. X bankasında 8 haneli olan iban Numarası, Y bankasında 9 olabilir. Banka iban Numarasını hatalı giren kişinin göndermiş olduğu iban Numarasında kimsenin hesabı yok ise veya isimler uyuşmuyor ise paranız ertesi gün yine sizin hesaba yansır.
Kart üzerinde yazan 16 haneli kod ne yazık ki bankada bulunan sizlerin iban Numarası değildir. Bu numaralar bankanın sizlere vermiş olduğu kart numarasıdır. Bu sayede banka müşterileri arasındaki karışıklık giderilmiş olacaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi bazı bankalar müşterilerine verdikleri kartın üzerinde iban Numarası eklerken, bazı bankalar ne yazık ki eklememiştir. Bu nedenle seçilen banka kartı iyi tercih edilmelidir. Özellikle emekliler için bu gibi banka kartlarını seçmeleri daha avantajlı olacaktır.
İban numarası üzerinde banka iban Numarası yazmaktadır. Ancak ibanı ezberlemek yerine banka hesap numaranızı öğrenmek daha kolay olacaktır. Zira iban numarası sayısı çok olup hafızada tutulması oldukça zordur.
Ziraat Bankası iban Numarası Kaç Hanelidir?
- Şube Kodu: 3 ya da 4 haneli olabilmektedir.
- iban Numarası: 8 + 4 haneli olmaktadır.
- Örnek: 0349-98765432-5009 mesela bir iban Numarası bu şekilde yazılmaktadır.
İş Bankası iban Numarası Kaç Hanelidir?
- Şube Kodu: 4
- iban Numarası: Bu bankanın iban Numarası 7 hanelidir.
- Örnek olarak: 9876-9876543
İş Bankasının da iban Numarası Atm kartının üzerinde bulunur.
Garanti Bankası iban Numarası Kaç Hanelidir?
- Şube Kodu: 1,2,3,4 haneli olabilmektedir.
- iban Numarası: 7 hanelidir.
- Örnek: 9876-9876543
Bu banka içinde havale işlemlerinde eksik kalan bölgeler için sıfır (0) rakamı kullanılmaktadır.
Türkiye Finans Katılım Bankası iban Numarası Kaç Hanelidir?
- Şube Kodu: 3
- iban Numarası: 7+1 haneli olmaktadır.
- Örnek: 9876-9876543-2
Bu banka içinde havale işlemlerinde eksik kalan yerler için sıfır (0) rakamı kullanılmaktadır.
HSBC iban Numarası Kaç Hanelidir?
- Şube Kodu: 1-3
- iban Numarası: 12 haneli olmaktadır.
- Örnek: 9876-98765432
HSBC içinde havale işlemlerinde boş kalan bölgeye sıfır rakamı getirilebilmektedir.
Halk Bankası iban Numarası Kaç Hanelidir?
- Şube Kodu: 3
- iban Numarası: 8 haneli olmaktadır.
- Örnek: 9876-98765432
Halk Bankası havale işlemlerinde de boş kalan bölgeye sıfır rakamı getirilerek bu işlemin gerçekleşmesi gerekmektedir.
TEB iban Numarası Kaç Hanelidir?
- Şube Kodu: 1-2-3 haneli olmaktadır.
- iban Numarası: 8 hanelidir.
- Örnek: 987-98765432
Teb ile havale işlemi yaparken boş kalan bölgelere sıfır (0) rakamı getirilmektedir.
Peki ama nedir bu IBAN kodu, kaç haneden oluşuyor, iban kodumuzu nasıl öğrenebileceğiz. İşte tüm bu soruların kısaca cevapları; IBAN nedir? IBAN, Avrupa ülkelerindeki banka ya da finans kurumları arasında yapacağınız para transferi işlemlerinizde gerçekleşecek olan hata ve gecikmeleri önleyen bir sistemdir.
Iban numarası bankaların veya finans kurumlarının bir hesabını tanımlamak için kullandıkları bir numaradır. Bu numara, bir hesabın özelliklerini, sahibinin kimliğini ve bankanın kimliğini belirtir. Iban numarası, bir hesabın diğerlerinden ayırt edilmesi ve korunması için gereklidir.