Konut Kredisi İle Her Ev Satın Alınır mı?

Konut Kredisi İle Her Ev Satın Alınır mı? konusunu sizlere bu yazımızda aktaracağız. Atalarımız dünyada mekân ahirette iman demişler. Her bireyin hayali kendi evine sahip olmak ve kira vermeden bir evde oturmaktadır. Bundan 15 yıl öncesine kadar bankalardan konut kredisi çekebilmek her babayiğidin harcı değildi.

Ancak tüm dünyada gelişen ve ülkemizde de etkisi görülen Mortgage sistemi sayesinde konut kredilerinde büyük gelişmeler sağlanmıştır. 20 yıla kadar vade imkanı tanıyan bankalar adeta konut kredisi verme yarışı içine girmişlerdir. Durum böyle olunca konut kredilerinde gözle görülür bir talep artışı meydana gelmiştir. Buna rağmen, bankalardan alınacak konut kredileriyle her ev satın alınabilinir mi?

Konut kredisi i̇le her ev satın alınır mı

Konut Kredisi İle Her Ev Satın Alınır mı

Konut kredilerinde bankalar, kredi verilen konutun üzerine kendi namlarına ipotek tesis ederler. Böylece konut kredisinin ödenmemesi üzerine bankalar konuta el koymaktadır.  Bankalar, vermiş oldukları konut kredisi ile satın alınan evlerde bazı şartlar aramıştır. Bunlar;

Bkz:  iban Numarası Nedir? iban Numarası Ne İşe Yarar?
Bkz: Kredi Borcumun Faizini Nasıl Düşürebilirim?

Konut Kredisi İle Her Ev Satın Alınır mı?

. Satın alınacak konutun tapulu olması gerekmektedir. Bankalar, satın alınacak evin tapusunu isterler. Böylece tapu üzerinde icra, şerh, ipotek olup olmadığı kontrol edilir. Eğer ki tapu soruşturmasında olumsuz bir durum olursa bankalar kredi vermezler. Yine bankalar hisseli tapulu evler için konut kredisi vermek istemezler. Çünkü müşterisinin kredi borcunu ödeyemediği zaman satın alınacak konuta yapılacak yasal işlemlere, konutun diğer sahipleri karşı çıkabilirler.

. Satın alınacak konutun oturulabilecek durumda olması, ağır hasarlı olmaması gerekir. Ayrıca konutun deprem bölgesinde olması ve içerdiği deprem riski de konut kredilerinin onayını etkiler. Bankalar, kredi kullandıracağı konutun da mutlaka DASK sigortasının olmasını şart koşmaktadır.

. Bankalar, tamamlanmamış, proje aşamasında ki konutlara da kredi kullandırmaktadır. Bunun için inşaat firması ile bankanın bir anlaşması olması gerekmektedir. Eğer ki tamamlanmamış, proje halinde ki konut kredisi için başvuran birey ise o zamanda bireyin üzerine kayıtlı bir tapuyu teminat istemektedirler.

. Bankalar, kredi kullandırılacak konutun mutlaka belediyeler tarafından verilen kat mülkiyeti, yapı kullanım belgesini isterler.

.Müstakil ev, villa gibi bir arsa üzerine inşa edilmiş tek tip evlerde ise konut kredisi alabilmesi için evin bulunduğu arsanın tapusu istenilmektedir.

Bkz:  Akbank EFT Ücretleri ve Saatleri

.Evin ekspertiz değerinin kullanılacak kredi miktarından yüksek olması da aranan diğer bir şarttır. Diyelim ki evin ekspertiz değeri 50.000 TL ve talep edilen miktar 70.000 TL ise bankalar asla kredi kullandırmazlar. Zaten ekspertiz değerinin %80 verildiği için evin değerinin kullanılan kredi tutarından daha yüksek olmasını şart koşmaktadırlar.

Ev Alım Satımda Tapu Masrafı Ne Kadar?

Taşınmaz olarak addedilmekte olan gayrimenkullerin alım/satım süreçleri içerisinde ödenmesi zorunluluk barındırmakta olan bir takım masraflar bulunmaktadır. Bahsi geçmekte olan ev gibi gayrimenkulsal değerlerin alım ya da satım işlemleri sırasınca çeşitli belgelerin temin edilip, gerekli şekilde düzenlenmesinin ardından belirtilen masrafların karşılanması gereklilik arz etmektedir.

Bu masrafları birkaç örnek ile dile getirmek gerekirse; tapu harcı, KDV ve döner sermaye gibi ödenekleri belirtebiliriz. Ayrıca alım / satım işlemleri emlakçı ya da gayrimenkul danışmanı aracılığı ile gerçekleşmiş ise; %2 oranında komisyon bedeli ve KDV unsuru da devreye girmektedir. Komisyon bedeli istisnai durumlar söz konusu olduğunda % 3 oranında da tahsis edilebilmektedir.

Bkz: Kredi Çekmek İçin Kaç Ay Sigortalı Olmak Gerekir? Tapu müdürlüğüne ödenmesi zorunlu olan tapu devir ödeneği ise; gayrimenkulsal mülke belirlenmiş olan satış bedelinin % 2 oranındadır.
Bkz:  Eve Gelen Hacizde Hangi Eşyaları Alırlar?

Yine ödenmesi zorunluluk barındırmakta olan diğer bir tutar ise; tapu harcıdır. Kurum tarafından tahsis edilen harç bedelinin, konuta biçilen emlak vergisinden düşük olmama zorunluluğu vardır. Gayrimenkulun satış bedelinin % 15 ila % 20 oranında tapu harç bedeli tahsis edilebilmektedir. Söz konusu olan bu ödenekler konutu alan ve satan için de aynı ölçütlerde geçerlidir. Döner sermayeye ödenmesi zorunlu kılınan tutar ise 82.50 TL’dir. Emlak vergisi için belirlenmiş olan bütçelendirme ise; % 2 oranındadır.  Satışın gerçekleşmiş olduğu sene ve daha önceki dönemlere ait olan emlak vergisi bedelini konutun satıcı tarafının karşılaması gerekmektedir.

Gayrimenkulü satın alacak olan taraf konuta ilişkin geçmiş dönem vergilendirme borçlarının olup olmadığına dikkat etmelidir. Mevcudiyet barındıran bu borçlar satıcı tarafın mükellefiyeti altındadır. Sistem üzerinde meydana gelebilecek herhangi bir karışıklığa karşın ödenen vergi borçlarına ilişkin makbuzların saklanması verimli olacaktır.

Genellikle akbank, garanti, iş bankası, ziraat ve vakıfbank tercih edilmektedir.

Konut Kredisi İle Her Ev Satın Alınır mı? Video

Konut Kredisi İle Her Ev Satın Alınır mı? Video

Konut Kredisi İle Her Ev Satın Alınır mı? Video

5/5 - (31 votes)
3 yorumlar
  1. Ardından konut kredisi için hangi evi alacağınızı belirlemeniz gereklidir. Bu aşamadan sonra bankaya ilk istenilen evrakları teslim edersiniz. Ardından bankalar sizin kredi notunuz ve genel bankaları ile çalışma şeklinizi analiz ederek onay kararı verir. Alacağınız ev ile ilgili bir ekspertiz raporu talep edilir.

  2. Konut Kredisi İle Her Ev Satın Alınır mı? is a very informative article that discusses the pros and cons of using a mortgage to buy a home. The author provides a balanced view of the pros and cons of using a mortgage, and offers some good advice for those considering this option.Overall, this is a well-written article that provides valuable information for readers.

Yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir