Son derece tehlikeli bir görevleri bulunan, yerin yüzlerce hatta binlerce altında faaliyetlerine devam eden madenciler, son derece önemli kişilikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyanın en tehlikeli mesleği olarak adlandırılıyor olması, gerçekten son derece doğrudur. Onların çalışma alanları birçok farklı sağlık sorununa, ciddi yaralanmalara ve hatta toplu ölümlere bile neden olabilmektedir. Hatırlayacağınız gibi Manisa – Soma maden faciası gerçekleşmiş ve 300’ün üzerinde maden işçisi hayatını kaybetmişti. Gerçekten ülkemiz zor zamanlar atlatmış ve madencilerin yasını hala tutmaktadır. Madenciler öncelikli olarak yer altına doğru olarak şekilde dikey kuyular açarlar. Daha sonra açtıkları kuyuları yere paralel bir şekilde yer altından genişletirler. Bu, onların son derece tehlikeli olan görevlerinin en basit işlevleridir. Öncelikli olarak pek çok farklı tehlikeler ile karşılaştıklarını ve asla geri dönüşü olmayacak şekilde çalıştıklarını söyleyebiliriz. Peki madencilerin çalışma saatleri hakkında ne biliyorsunuz? Eğer bu konuda bilgi almak ve daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, kesinlikle yazımızın devamına bakabilirsiniz.
Çalışma alanları olarak sürekli yeraltında faaliyet gösteren, öncelikli olarak yüzlerce metre yerin altına inen, daha sonrasında gerekli olduğu takdirde binlerce metre derinliğe inmek zorunda kalan madenciler, oldukça zorlu bir meslek hayatına sahiptirler. Karanlık, sıcak, nem, toz, duman ve daha pek çok farklı olumsuz etken onları en ciddi şekilde etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. İlk olarak bilmelisiniz ki madenciler vardiyalı olarak çalışırlar. Hiçbir madencinin 12 saat ya da 10 saat çalışması yasalara uygun değildir. Özellikle Soma faciasından sonra çalışma saatleri tekrardan şekillendirilmiş ve gerekli önlemler alınmaya başlanmıştır ancak bu durum gerçekten yetersiz kalmaktadır. Bunun yanında madencilerin solumak zorunda kaldıkları tozlar son derece ciddi ciğer rahatsızlıklarına da neden olmaktadır. Tabii tüm bunların yanında onlara verilen yüksek ücretler ve çalışma saatlerinin azlığı, onlar için hafifletici bir sebep olabilmektedir. Ancak bunların hiçbiri onların yaşamlarının karşılığı olmayacaktır. Peki madencilerin mesai saatleri hangi zaman aralıklarına denk geliyor, biliyor musunuz? Bunu öğrenmek için yazımızın devamına bakmalısınız.
Kullandıkları malzemeler arasında daha önceleri kazma ve küreler olan madenciler, artık hava basınçlı çekiçler kullanmaktadırlar. Patlayıcı maddeler, kazma makineleri, matkaplar gibi aletlerin onların çalışma malzemeleri olduğunu söylemek gerekir. Meslek hayatları boyunca pek çok zorlu görevde bulunurlar. Özellikle tehlike olarak onları sadece göçükler beklememektedir. Bunun yanında toprak kaymaları, su baskınları, grizu patlamaları gibi daha pek çok farklı tehlike bulunmaktadır. Yapılan yeni düzenlemelere göre çalışma saatlerinde farklılıklar meydana gelmiştir. 4857 sayılı kanunda değişiklikler yapılarak, yine aynı kanunun 63. Maddesinin birinci fırkasında yer alan üçüncü cümle değiştirilmiş ve çalışma saatlerinde azaltma çalışması yapılmıştır. Eğer madencilerin işe başlama saatleri hakkında bilgi edinmek isterseniz, bunu yazımızın en sonunda sizler için verdik.
Çalışma saatleri: Günlük en fazla 7.5 saat çalıştıklarını söylemeliyiz. Haftalık olarak ise bu rakam 37.5 saate denk gelmektedir. Ayrıca haftanın iki günü ise onlar için tatildir.
2 yorumlar